Değinmeler

(Bu yazıyı Sn. Murat Yildirimoglu PC! dergisinin 29 Eylül 1997 tarihli sayısında yazmis. Amacı da derginin önceki sayılarında yer alan haberleri, iddiaları değerlendirmekmiş. Sn. Yildirimoglu, aradan 5 yıl geçtiği halde pek güncelliğini kaybetmemiş olduğunu görüyormus.

 

(Not: Yazinin UNIX'le ilgili olmayan kisimlari cikarilmistir. Metnin tamami ve orijinali burada bulunabilir. - CUA)

 

UNIX, Windows NT’ye Karşı

Okur mektuplarını takip edenler, uzun bir süredir Amiga’cılar ve PC’ciler arasındaki “en büyük kim?” konulu tartışmayı bazen keyifle, bazen de bıkkınlıkla izliyorlar. Buna benzer bir tartışma da UNIX ile LAN işletim sistemleri ve özel olarak da Windows NT arasında patlak verebilir. Böyle bir tartışmayı yaratabilecek bir yazı 13. sayıda Can Uğur Ayfer’den geldi. Karşı kanat görüşü olarak ben şimdi LAN işletim sistemlerini ve özel olarak da Windows NT’yi savunacağım. Ama ilk önce Can Uğur Ayfer’in yazısına bir göz atalım:

Can Uğur Ayfer “UNIX kullanırsam ne kazanırım?” diye soruyor ve bu soruya karşılık birilerinin “çok şey kazanamazsınız” demesini önlemek için de kendisi yanıtlıyor:

“Öncelikle hız kazanırsınız... Hız kazanmakla ilgili bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim. 1985 yıllarıydı. 80286’lı kişisel bilgisayarların olağanüstü hızlarını ilgi ve hayranlıkla izliyorduk. Kişisel bilgisayarlarda bellek ölçü birimi olarak MegaByte kullanmaya yeni başlamıştık. Derken birileri (Microsoft) UNIX işletim sistemini PC’lere uyarladı ve ve XENIX adıyla piyasaya sürdü. O yıllarda üzerinde çalıştığımız muhasebe program paketini XENIX’e uyarlama ve böylece çok kullanıcılı bir ortamda çalıştırma fikri çok cazip gelmişti. XENIX altında çalışacak COBOL derleyicisi piyasaya sürülür sürülmez hemen denemelere başladık. Programı derlediğimizde gözlerimize inanamadık. Derlemeyi saat tutarak tekrarlayınca gördük ki, MS-DOS altında yarım saat kadar süren tüm modülleri derleme işlemi XENIX altında 5 dakikada tamamlanıyordu....Programın çalışmasının da MS-DOS işletim sistemi altında çalışan sürümlerine göre 5-6 kez daha hızlı olduğunu görünce UNIX’e olan saygımız pekişmiş oldu.”

Can Uğur Ayfer’in UNIX’e saygılarını sunması yersiz değil. UNIX iyi bir işletim sistemi. MS-DOS’un da aralarında olduğu birçok işletim sistemi UNIX’in öncü çalışmalarını taklit etmiştir. Ama buraya kadar... UNIX’in iyi yanlarını örnek alan işletim sistemleri onu geçmeyi de başarmışlardır. Bu durum yabancı test organları tarafından da test edilmiştir. Hepsi okumuş çocuklar olan kişilerin yaptığı testlerde UNIX’in performansı, PC’lerden oluşan ağlara ve yenilerde de Windows NT temelli sistemlere göre dusuk, hatta çok düşük çıkmaktadır.

 

Size bu testlerden biri hakkında daha ayrıntılı bilgi vereyim. Söz konusu test hakkındaki bilgiyi 29 Mayıs 1990 tarihli PC Magazine dergisinden aldım. Yazının başlığı “LAN’ler Mini Bilgisayarları Yenebilir mi?” PC Magazine ekibinin, dünyaca ünlü Price Waterhouse danışmanlık firmasıyla birlikte gerçekleştirdikleri bu testte, PC tabanlı bilgisayar ağları ile mini bilgisayarlar ve UNIX temelli sistemler fiyat ve performans açısından karşılaştırılıyor. Testte program olarak her üç sistemde de çalışabilen bir muhasebe programı, bilgisayar ağı olarak Netware 386 ağ işletim sisteminin çalıştırıldığı iki değişik PC ağı konfigürasyonu, UNIX için SCO UNIX işletim sistemi ve standart PC’ler, mini bilgisayar olarak da DEC’in MicroVAX 3100’ü kullanılmış. Yazıda testin sonuçları şu ifadelerle açıklanıyor:

“Yaptığımız bütün testlerde MicroVAX 3100 sistemi, kurduğumuz bilgisayar ağı ve UNIX sistemlerinin çok gerisinde kaldı. UNIX sistemi, bir tek sıralı rapor testini birincilikle geçti ama yükü arttıkça (terminal eklendikçe-MY) bu testte de boğuldu. Daha pahalı ve daha karmaşık olan Systempro’lu bilgisayar ağı her türlü yükte bütün testleri birincilikle tamamladı. Rapor testinde yük arttıkça UNIX’in performansında gözlenen düşüklük MicroVAX 3100’ü bile geçti. UNIX sistemi beş terminale kadar oldukça iyiydi ama terminal sayısı yediye çıktığında zorlanmaya ve geride kalmaya başladı. Eşzamanlı rapor testinde terminal sayısı10’a çıktığı zaman performansı aynı Systempro’yu kullanan Netware 386’ya göre yüzde 35 daha düşüktü (üstelik UNIX Systempro’nun iki adet mikroişlemciye sahip yapısını desteklerken, Netware yalnızca tek işlemciyi kullanabiliyordu).”

Yine PC Magazine tarafından 1994 yılında yapılan başka bir testte, 32 bitlik işletim sistemleri karşılaştırılıyordu. 31 Mayıs 1994 tarihli dergide çıkan değerlendirmeye göre işletim sistemleri arasında en yüksek performansı Windows NT’nin 3.1 versiyonu elde ediyordu. En kötü performanslar ise, bilin bakalım, hangi işletim sistemleri tarafından sergileniyor? Ben size söyleyeyim: Nextstep, SCO Open Desktop, OS/2 ve Novell Unixware.

Kısacası, UNIX hakkında çok şey söylenebilir, halen Windows NT’den üstün olan yönleri de vurgulanabilir ama UNIX hakkında söylenebilecek en son şey UNIX’in hızlı olduğudur.

UNIX, devri geçmekte olan bir işletim sistemidir. Can Uğur Ayfer’in sözlerine uyup da zaman ve para olarak kısıtlı kaynaklarınızı UNIX için harcarsanız büyük hata yaparsınız. Sonra söylemedi demeyin!

Murat Yildirimoglu