Perl ve MySQL ile CGI Programlama

İçindekiler

Sipariş için
1994 yılında ilk kez web tarayıcımın penceresinde "Merhaba Can Uğur Ayfer, sitemizi en son ziyaret ettiğiniz 13 Eylül 1994'den bu yana nasılsınız?" gibilerinden bir not gördüğümde dehşete kapılmıştım. Derhal "Nasıl yapmışlar yahu?" diye araştırmaya giriştim ve böylece CGI kavramı ve Perl dili ile tanıştım.

İzleyen yıllarda gerek geliştirdiğim CGI uygulamarında gerekse diğer işlerimde kullandıkça Perl dilini çok sevdim. İlk bakışta oldukçe sevimsiz gelen bu dilin aslında çok ama çok güçlü olduğunu gördüm ve kısa bir süre sonra neredeyse her işimde, özellikle de web uygulamalarında yanlızca Perl kullanmaya başladım.

Perl'in belki de en güçlü iki yanı, karakter dizileri işlemedeki olağanüstü gücü ve ardındaki inanılmaz zengin kütüphane desteği. Programınızın içinden bir MS-Excell dosyası açmanız ya da yaratmanız mı gerekiyor? Perl'de çözümü hazır! Programınızda elde ettiğiniz değerlerin grafiğini içeren bir GIF dosyası mı hazırlamanız gerekiyor? Perl'de çözümü hazır! Perl programlama diline duyduğum sevgiyi başkalarıyla paylaşma isteğim beni Perl hakkında bir kitap yazmaya yöneltti ama örnekleri ne yapacaktım? "Bari örnekler de işe yarasın." diye düşünüp CGI programlamadan örnekler vermeye karar verdim. Bildiğiniz gibi CGI programlama artık her programcının bilmesi gereken bir kavram; Internet'siz uygulama geliştirmek artık biraz zor; ya da Internet teknolojisini kullanarak program yazmak daha kolay; artık nasıl değerlendirirseniz...

Perl ve CGI birbirine çok yakışıyor ama veri tabanlarından söz etmeden web uygulamarından söz etmek de pek olası değil! Hadi bakalım, bir bölüm daha eklendi kitaba... Bir kez "veri tabanları" sözcüklerini andınız mı SQL'siz de olmuyor.. Bu durumda MySQL ilişkisel veri tabanı sistemi'de doğal olarak kitabın üçüncü bölümünü oluşturdu.

Sonuçta ortaya çıkan bu kitap yalnızca Perl'den söz eden bir kitap değil, web programlamaya başlamak isteyen programcılara yönelik bir kaynak kitap oldu. Zaten aslında istediğim de buydu.

Kitabın hedef okuyucu kitlesi programcılık konusunda deneyimi olan okuyuculardır. Programcılığa bu kitapla adım atmayı düşünenler varsa çok büyük bir hata yapmakta olduklarını belirtmeliyim. Okuyucuların az da olsa UNIX deneyimine sahip olmaları yararlı olacaktır; ancak kesinlikle şart değildir.

Programcılık çalışmalarımda hayatımı büyük ölçüde kolaylaştıran, böylece bu kitabı yazmam için gereken dürtüyü sağlayan Perl'in yaratıcısı Larry Wall'a ve kitabın gelişmesinin tüm aşamalarında çok büyük katkılarda bulunan Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi (artık mühendis oldu, kitabın yazılması sırasında öğrenciydi) büyük oğlum Ömer'e çok teşekkür ederim.

Can Uğur Ayfer
Ocak 2002


Kitaptaki örnek uygulamaların kaynak kodu ve çalışan kopyaları

İçindekiler